Minder diëtistbezoek door beperkte vergoeding

UTRECHT - Ruim een kwart minder mensen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een diëtist bezocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dit komt doordat de diëtist nog maar beperkt vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

De mensen die nog wel komen, krijgen minder diëtistische zorg. In totaal leverden de diëtisten gemiddeld 39 procent minder uren zorg.

Vergoeding

Sinds 1 januari 2012 wordt dieetadvies alleen nog vanuit de basisverzekering vergoed voor mensen met diabetes, chronische longziekten of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De eerste effecten van de verminderde vergoeding van dieetadvisering zijn al zichtbaar. Volgens NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof is het belangrijk om in de gaten te houden of de dalende trend zich voortzet.

"Het lijkt erop dat de mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen. Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen.", aldus Veenhof.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie