BAARN - Stevia wordt gezien als gezond alternatief voor suiker. De bittere nasmaak is voor velen echter een belangrijk nadeel van de zoetstof. Duitse onderzoekers weten nu hoe dat komt.

De menselijke tong heeft ongeveer 25 receptoren voor de bittere smaak.

Onderzoekers van de Technische Universität München en het Deutsche Institut für Ernährungsforschung Potsdam-Rehbrücke hebben ontdekt dat twee recepteroren verantwoordelijk zijn voor het proeven van de bittere dropachtige nasmaak van stevia.

Uit de steviaplant wordt een mengsel van zoetstoffen gewonnen: steviolglycosiden. De Duitse onderzoekers hebben ook gekeken of de smaak van de verschillende steviolglycosiden verschilden.

"Als een molecuul meer glucosemoleculen aan zich verbonden heeft is het zoeter en minder bitter", legt Thomas Hofmann uit. De ene glycoside is dus zoeter en minder bitter dan de ander.

Volgens de onderzoekers kan de ontdekking ons in de toekomst helpen om de bittere smaak van stevia te minimaliseren.