DEN HAAG - Er moet meer aandacht komen voor de kinderen en familie van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Dat vindt Lea Bouwmeester (PvdA). Ze wil voor het zomerreces een initiatiefnota indienen, waarin ze zal pleiten voor een screening van familieleden van een patiënt.

''Als een van de ouders in de verslavingszorg of de ggz belandt, moet er ook gekeken worden of het kind hulp nodig heeft. Dat hoeft geen enorme actie te zijn, maar gewoon een klein steuntje in de rug'', aldus Bouwmeester. ''Nu zijn kinderen nog afhankelijk van de goodwill van een instelling om opgevangen te worden.''

Onwil

Volgens Bouwmeester moeten ook andere familieleden meer aandacht krijgen, omdat die er soms zelf aan onderdoor gaan. ''Uit onderzoek blijkt dat ook zij regelmatig in de ggz belanden. Dat ligt niet aan onwil onder het personeel, maar aan het feit dat het probleem niet heel bekend is en er gewoon te weinig geld en tijd is om in te grijpen'', aldus Bouwmeester.

''Er hoeft niet meer geld bij om dit probleem op te lossen, het moet anders ingezet worden. Mensen kunnen, als dit plan wordt ingevoerd, sneller uit de instelling naar huis'', zei de politica. In het tv-programma De Vijfde Dag licht ze haar nota donderdag verder toe.