UTRECHT - De GGD wil dat jongeren van energiedrankjes afblijven. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

''Kinderen kunnen nog niet veel cafeïne verdragen en met één zo'n drankje zitten ze gewoon aan hun taks'', aldus een woordvoerster.

De GGD wil vooral dat mensen gaan inzien dat energiedrankjes geen frisdranken zijn. ''Daar staan ze wel bij in het schap, maar ze zijn het niet'', aldus de woordvoerster. Om de consumptie terug te dringen en het bewustzijn te vergroten, heeft de GGD een aantal maatregelen op het oog.

''Etikettering is een optie. Dan kunnen mensen op een blikje lezen dat het slecht is voor kinderen en bijvoorbeeld mensen met hartkloppingen.''

Speciaalzaken

Andere opties zijn volgens de woordvoerster van de GGD om minder cafeïne in het goedje te stoppen of, in het uiterste geval, de drankjes uit de schappen van de supermarkt te halen.

De koepelorganisatie van gezondheidsdiensten zou in dat geval graag zien dat de drankjes alleen nog verkrijgbaar zijn bij speciaalzaken die voedingssupplementen verkopen.

Tegen frisdranken in het algemeen neemt de GGD geen stelling. ''Ook daar zit veel suiker in en soms cafeïne. Maar niet zoveel als in energiedrankjes. Tegelijk is overal waar té voor staat, niet goed voor je'', aldus de woordvoerster.

Alcohol

Onlangs nam de gezondheidsdienst ook al stelling tegen de ruime beschikbaarheid van alcohol. Volgens de GGD moet de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken omhoog van 16 naar 18 jaar. Ook alcohol zou volgens de GGD niet in supermarkten verkrijgbaar moeten zijn.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt het een slecht plan van de GGD. ''Het is primair de taak van ouders om hierop toe te zien. Het einde is hiermee zoek. Moeten candybars, chips en koffie dan ook uit de schappen? En moeten ze aan de kassa ook gaan vragen of iemand niet te veel koffie drinkt?'', zegt een woordvoerster van de supermarktkoepel.