RIJSWIJK - De miljoenenbezuinigingen die in het Lenteakkoord zijn ingeboekt op hoortoestellen, zullen niet worden gehaald.

De kosten zullen zelfs fors toenemen, omdat slechthorenden door de nieuwe maatregel juist eerder voor duurdere gehoorapparaten zouden kiezen.

Dat stelde de Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB) maandag. De coalitie van vijf partijen wil dat mensen straks 25 procent van de prijs van het hoortoestel zelf gaan betalen.

Nu vergoedt de zorgverzekeraar deze apparaten tot 500 euro. Bijna een derde van de gebruikers van een gehoorapparaat blijft onder dat bedrag; de rest betaalt bij.

Voor hoortoestellen in het duurdere segment zijn mensen straks minder geld kwijt. Voor een apparaat van bijvoorbeeld 1000 euro, betalen mensen nu 500 euro zelf bij maar dat wordt straks 250 euro. Volgens de NVAB kan dit betekenen dat zorgverzekeraars zich gaan bemoeien met de keuze voor het gehoorapparaat om de kosten alsnog te drukken.

De NVAB wil dat de maximale vergoeding gehandhaafd blijft.

Woordvoerder

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid liet maandag in een reactie weten een andere redenering te volgen. Doordat de zorgverzekeraars de hoortoestellen gaan inkopen, zullen zij proberen de prijs flink omlaag te krijgen, zo is de verwachting. Voor de patiënt zal de eigen bijbetaling uiteindelijk ook omlaag gaan, aldus de woordvoerder.