BAARN - Vrouwen die de pil of de nuvaring gebruiken hebben twintig keer meer kans op een ongeplande zwangerschap dan vrouwen met een spiraaltje.

Uit onderzoek van Washington University blijkt dat verschillende anticonceptiemiddelen minder betrouwbaar zijn dan tot nu toe werd gedacht.

De onderzoekers verstrekten aan 7486 proefpersonen een gratis anticonceptiemethode naar keuze. Vervolgens werden deze vrouwen drie jaar lang gevolgd.

Ongepland zwanger

Er werden 334 vrouwen ongepland zwanger, waarvan 156 zwangerschappen toe te schrijven waren aan de onbetrouwbaarheid van het middel dat ze in het kader van het onderzoek gebruikten.

Hiervan gebruikten 133 vrouwen de pil, anticonceptiepleisters of de nuvaring. Slechts 21 vrouwen met een spiraaltje en 2 vrouwen die de prikpil gebruikten werden zwanger. De overige zwangerschappen waren het gevolg van andere anticonceptiemethoden die niet afdoende gewerkt hadden, zoals condooms en onthouding.

Bij vrouwen jonger dan 21 jaar die de pil, anticonceptiepleisters of de nuvaring gebruikten was het risico op een ongeplande zwangerschap twee keer zo hoog als bij oudere vrouwen.

Oorzaak

Een spiraaltje is volgens de onderzoekers vooral betrouwbaarder omdat je daar niet aan hoeft te denken. Menselijke fouten "zoals het vergeten van de pil" zijn daarmee uitgesloten.

Als je de pil volgens de voorschriften slikt, biedt deze een bescherming tegen zwangerschap van meer dan 99 procent. In de praktijk vergeten vrouwen wel eens een pil of nemen ze deze niet elke dag rond hetzelfde tijdstip in, wat de betrouwbaarheid vermindert.