BAARN - Kale mannen hebben een hoger risico op prostaatkanker.

Dit meldden onderzoekers van de University of Toronto op een bijeenkomst van de American Urological Association.

Aan het onderzoek deden 214 mannen van 59-70 jaar met een verhoogde PSA-waarde van gemiddeld 5,8 mee. Ze waren allemaal doorverwezen voor een biopsiemonster om weefsel op prostaatkanker te laten controleren.

Voor de biopsie werd ook bekeken hoeveel haar ze nog op hun hoofd hadden en waar precies. Naarmate de kaalheid ernstiger was, bleken mannen vaker positief getest te worden op prostaatkanker.

​Eerder screenen

"Kale mannen zouden zich ervan bewust moeten zijn dat ze profijt kunnen hebben van vroegere screening en, indien nodig, een eerdere biopsie. In ons onderzoek bleek dat hoe kaler de mannen waren, hoe vaker ze prostaatkanker bleken te hebben", zegt Neil Fleshner.

De onderzoekers denken dat mannelijke hormonen een rol spelen bij zowel kaal worden als prostaatkanker. Dihydrotestosteron (DHT) doet de haarfollikels krimpen, waardoor het haar zwakker wordt en uiteindelijk stopt met groeien. Mogelijk lokt hetzelfde hormoon de ontwikkeling van prostaatkanker uit.

​Scepsis

Andere wetenschappers reageren sceptisch op dit onderzoek. Volgens Nelson Stone van de Mount Sinai School of Medicine hadden de onderzoekers de hormoonniveaus van de mannen moeten testen om erachter te komen of er een verband is tussen de hoeveelheid testosteron, DHT en de diagnose prostaatkanker.

Er lijkt een verband te bestaan tussen kaalheid en prostaatkanker, maar andere factoren spelen ook een rol.