GENEVE - Een op de drie volwassenen in de wereld heeft een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag heeft vrijgegeven.

In Canada en de Verenigde Staten lijdt minder dan 20 procent aan de kwaal, maar in het Afrikaanse land Niger heeft ongeveer de helft van de bevolking een te hoge bloeddruk.

Is in de welvarende landen het percentage volwassenen met te hoge bloeddruk gedaald dankzij effectieve, goedkope medicijnen, in Afrika blijft de kwaal vaak onbehandeld.

Een te hoge bloeddruk kan onder meer leiden tot hartklachten, hersenbeschadigingen en nierziekten.

Obesitas

Uit het WHO-rapport blijkt ook dat de obesitascijfers tussen 1980 en 2008 wereldwijd zijn verdubbeld. Op dit moment zijn circa een half miljard mensen, of 12 procent van de wereldbevolking, zwaarlijvig.

Noord- en Zuid-Amerika hebben met 26 procent het hoogste percentage zwaarlijvigen en Zuid-Oost-Azië met 3 procent het laagste.

Sterfgevallen

Volgens de WHO is het aantal sterfgevallen onder kinderen onder de 5 jaar gezakt van 10 miljoen in 2000 tot 7,6 miljoen in 2010. Dat kwam vooral door minder gevallen van mazelen en diarree-gerelateerde ziektes.