Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Sperma zwemt niet, maar kruipt

BAARN - Er werd altijd gedacht dat een spermacel naar een eicel toe zwemt in het vrouwelijk voortplantingsstelsel. Dat lijkt niet het geval: de zaadcellen botsen en kruipen.

Wetenschappers van de University of Birmingham en University of Warwick schrijven dat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het nieuwe inzicht kan helpen bij de behandeling van stellen met vruchtbaarheidsproblemen.

Onderzoek

Een onderzoeksteam onder leiding van Petr Denissenko bestudeerden de spermacellen. Hierbij keken ze vooral naar de verschillen tussen de tientallen cellen die een eicel bereikten en de miljoenen anderen die onderweg bleven steken.

In tegenstelling tot wat men altijd dacht zwemmen de spermacellen zelden. Ze kruipen over de wanden van het voortplantingsstelsel. Wanneer ze een bocht tegenkwamen gingen de zaadcellen rechtdoor totdat ze tegen een wand aan botsten.

Toekomst

Volgens de wetenschappers leer het onderzoek ons hoe het sperma zijn weg vindt en waarom slechts enkele cellen de eindbestemming bereiken. "De eerste keer dat ik de spermacellen zag kruipen moest ik wel een beetje lachen", vertelt Denissenko.

"Eerder onderzoek toonde dat de vorm van de zaadcel invloed heeft op hoe de cel 'zwemt'. In combinatie met deze informatie helpt dat ons om in de toekomst de succesvolle spermacellen te onderscheiden."


Lees meer over:

sperma

Aanbevolen artikelen