DEN BOSCH - De toegenomen aandacht voor beroertes werpt zijn vruchten af.

Er overlijden in verhouding minder mensen aan een beroerte, doordat mensen sneller naar een ziekenhuis worden gebracht en de patiënt daar beter en sneller behandeld kan worden. Dat zei Peter Steenbakkers van de Nederlandse CVA-vereniging, die komende dinsdag de Dag van de Beroerte organiseert.

Anderzijds lijkt de toegenomen aandacht weinig effect te hebben als het aankomt op het voorkomen van een beroerte. Er overlijden jaarlijks nog altijd 10.000 mensen aan een beroerte, ook wel CVA genoemd.

In totaal worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen. Van hen is een aanzienlijk deel jonger dan 45 jaar. ''Bij hen komt dat vooral omdat ze een hersenbloeding hebben. Bij oudere mensen gaat het vaak om een infarct'', aldus Steenbakkers.

Dag van de Beroerte

Op de Dag van de Beroerte vraagt de CVA-vereniging aandacht voor deze situatie en een aanpak van beroertes. ''Sinds 2000 organiseren we deze dag in Europees verband'', zei Steenbakkers.

''Door de extra aandacht hebben ziekenhuizen bijvoorbeeld speciale 'Stroke Units' geïnstalleerd, afdelingen waar mensen met een beroerte sneller behandeld kunnen worden.''

Aanpassingen

Kleine aanpassingen van de levensstijl kunnen een grote rol spelen om een beroerte te voorkomen. Toch blijkt het voor velen een lastige opgave. ''Voor een deel is het erfelijkheid, maar minder drinken, goede voeding en niet roken maken een wereld van verschil'', aldus Steenbakkers.

''Het aantal diabetici bijvoorbeeld breidt echter juist uit. En onder andere die groep heeft een grotere kans op een beroerte.''