AMSTERDAM - In Amsterdam moet het binnenkort onmogelijk zijn om rond middelbare scholen patat of ander fastfood te kopen tijdens de pauzes van scholieren.

Dat stelt PvdA-raadslid Maarten Poorter in gesprek met het Parool.

Poorter kwam op het idee toen hij op de Dag van de Gezonde Schoolkantine leerlingen van het Amsterdamse Comenius Lyceum met broodjes döner kebab en Turkse pizza's in de kantine zag.

De leerlingen hadden de calorierijke versnaperingen gekocht bij een snackzaak in de buurt. "Het was half elf, de kleine pauze", zegt Poorter. "De uitbater van de schoolkantine zat met zijn handen in het haar, want gefrituurde waren mag hij niet verkopen."

De snack zijn sowieso ongezond voor de leerlingen, maar door alle aankopen buiten de schoolkantine is het voor uitbaters ook steeds moeilijker om het hoofd financieel boven water te houden.

Poorter wil afspraken maken met ondernemers over de verkoop van snacks. "Het is tijdens Koninginnedag ook gelukt om de alcoholverkoop door supermarkten te beperken."

Advertentieruimte

De snackbarhouder zou in ruil voor de medewerking aan een dergelijke afspraak een tegenprestatie kunnen krijgen, bijvoorbeeld door middel van gratis ruimte voor advertenties in stadsdeelfolders.

"Het is moeilijk om te zeggen voor welke straal om de school zo'n snackverbod moet gelden. Bij bepaalde scholen zit heel veel in de buurt. Ik zou zeggen: alle snackbars die op loopafstand liggen in het tijdsbestek van een kleine pauze."