BAARN - Onderzoekers van het Imperial College London hebben een verband ontdekt tussen een genetische verandering en borstkanker. 

Dit resultaat leidt mogelijk tot een eenvoudige bloedtest waarmee borstkanker jaren voor de diagnose voorspeld kan worden.

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van 1380 vrouwen van verschillende leeftijden, waarvan er 640 borstkanker ontwikkelden.

Er bleek een verband te zijn tussen een verandering in het ATM-gen als gevolg van methylering en het risico op borstkanker. Methylering is een mechanisme dat ervoor zorgt dat omgevingsfactoren invloed kunnen hebben op genen.

Methylering lijkt een rol te spelen bij het ontwikkelen van kanker. Bij vrouwen met de grootste mate van methylering kwam twee keer zo vaak borstkanker voor. In sommige gevallen waren er elf jaar voor de diagnose borstkanker al veranderingen in het ATM-gen te zien.

Genetische variatie

De gemiddelde kans op het krijgen van borstkanker is 1 op de 9. "We weten dat genetische variatie bijdraagt aan je risico op de ziekte. Met dit onderzoek laten we zien dat ook verschillen in hoe genen worden veranderd een rol spelen", zegt James Flanagan.

Mogelijk kan er in de toekomst met een bloedtest vastgesteld worden welke vrouwen een verhoogd risico lopen op borstkanker, door te kijken naar veranderingen in de genen. Gecombineerd met andere informatie, zoals of er borstkanker in de familie voorkomt, kan zo'n test laten zien welke vrouwen baat hebben bij extra screening of preventieve medicatie.