Elektronische herinnering helpt medicijn te slikken

UTRECHT - Patiënten nemen hun medicijnen trouwer in als ze er elektronisch, bijvoorbeeld door een sms, aan herinnerd worden.

Dat schrijven onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Amsterdam en Utrecht in het Journal of the American Medical Informatics Association.

Veel patiënten met chronische ziekten vergeten nogal eens hun pillen te slikken. Een geheugensteuntje, bijvoorbeeld een sms’je of geluidssignaal van een pillendoos, kan ze helpen. Zeker op de korte termijn. Effecten op de lange termijn zijn nog onduidelijk.

Voordelen

Elektronische herinneringen hebben veel voordelen. Ze zijn niet kostbaar en er zijn geen extra inspanningen van zorgverleners voor nodig, waardoor ze makkelijk zijn in te voeren in de dagelijkse praktijk.

Bovendien zijn vooral sms-herinneringen makkelijk in te passen in het dagelijks leven van patiënten. Bijna iedereen heeft wel een mobiele telefoon.
 
De onderzoekers vergeleken dertien wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van elektronische herinneringen op therapietrouw. Acht ervan vonden positieve resultaten. In alle onderzoeken ging het om automatisch verzonden herinneringen.

Therapietrouw

Patiënten kregen ze op vaste tijden ongeacht of ze hun medicijnen al hadden ingenomen of niet. Hierdoor bestaat de kans dat patiënten aan de herinneringen gewend raken, waardoor ze hun effect verliezen.

Uit onderzoek naar wekelijkse herinneringen bleek bijvoorbeeld dat de therapietrouw van hiv-patiënten verbeterde, terwijl dagelijkse herinneringen geen effect hadden.

Inmiddels zijn er ook mogelijkheden alleen een herinnering te sturen als patiënten een dosis missen, waardoor de herinnering geen routine wordt. De effecten hiervan worden momenteel onderzocht. Herinneringen op maat, alleen als het nodig is, maken het wellicht mogelijk ook op de lange termijn de therapietrouw te verbeteren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie