BAARN - Vrouwen die vroeg in de overgang komen, hebben twee keer zoveel kans op botontkalking. Bovendien is hun sterftecijfer hoger.

Dit blijkt uit onderzoek van het Zweedse Skåne University Hospital.

Sinds 1977 werden 390 Noord-Europese vrouwen gevolgd die toen 48 jaar waren. Ze werden in twee groepen verdeeld: vrouwen waarbij de menopauze voor hun 47e begon en vrouwen die na hun 47e in de overgang kwamen. De botdichtheid van de vrouwen werd gemeten.

Botdichtheid

Op 77-jarige leeftijd werd de botdichtheid weer gemeten. Er waren nog 298 vrouwen in leven, waarvan er 100 waren verhuisd of om andere redenen niet meer wilden meedoen met het onderzoek. 92 deelnemers waren inmiddels overleden. Er bleven dus nog 198 vrouwen over voor het vervolgonderzoek.

Uit het vervolgonderzoek bleek dat 56 procent van de vrouwen waarbij de menopauze vroeg begon osteoporose had. Bovendien kwamen er in deze groep meer botbreuken voor en waren er meer vrouwen overleden.

Van de vrouwen die later in de overgang kwamen, had 30 procent last van botontkalking.

Risicofactor

"De resultaten van dit onderzoek suggereren dat een vroege menopauze op de lange termijn een risicofactor is voor osteoporose, botbreuken en vroeger overlijden", zegt Ola Svejme.

Waarom vrouwen die vroeger in de overgang komen ook vroeger overlijden, moet nader onderzocht worden. Hierbij spelen mogelijk allerlei andere factoren een rol, zoals medicijn- en alcoholgebruik, voeding en roken.