AMSTERDAM - In 2011 is het aantal 'comazuipers' onder jongeren opnieuw toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK).

Dat meldt De Volkskrant woensdag. Kinderartsen noteerden over 2011 762 gevallen van acute alcoholvergiftiging. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2010.

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen comazuipers bleek bovendien lager dan in het jaar ervoor. In 2010 was het gemiddelde 'slachtoffer' 15,6 jaar. In 2011 is dat 15,3 jaar.

Van de jongeren die in het ziekenhuis zijn opgenomen, komen de meesten uit traditionele gezinnen en hebben ze een Nederlandse achtergrond. Bijna één op de 5 zit op het vwo en bijna 80 procent is nog nooit blijven zitten op de middelbare school.

Geen melding

Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft: "Vermoedelijk is het probleem veel groter dan we nu in beeld hebben, omdat niet alle gevallen worden gemeld."

"Kinderen voelen het niet aankomen, ze vallen in één keer om. Wat er op de eerste hulp bij ons binnenkomt, daar word je niet vrolijk van."

Langer buiten westen

De comazuipers bleven ook langer, gemiddeld 3,27 uur, buiten westen. Noord-Holland heeft de twijfelachtige eer koploper te zijn wat betreft aantal gevallen (251). In Drenthe waren dat er 20.

Van der Lely stelt dat het enorm zou helpen als de minimumleeftijd om alcohol te mogen kopen op 18 jaar komt te liggen. "Kennelijk is dit voor de overheid geen prioriteit. Het zal er wel iets mee te maken hebben dat Nederland groot is in de productie en verkoop van drank."

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive