BILTHOVEN - Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen, maar de inname is sinds 2008 wel flink gedaald, te weten met 20 tot 25 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Jodium is belangrijk voor een goede stofwisseling en een normale groei en ontwikkeling. Als iemand er te weinig of juist te veel van binnenkrijgt kan de schildklier slechter gaan werken en bij kinderen kan het zorgen voor een verminderde hersenontwikkeling.

Het zit in onder meer zuivelproducten, dranken als water, koffie, thee en vruchtensap. Ook brood is een belangrijke bron voor jodium, door het gebruik van gejodeerd zout.

Maximale gehalte

Jodium mag sinds 2008 aan vrijwel alle voedingsmiddelen worden toegevoegd. Het maximale gehalte van jodium in zout is toen verlaagd om een te hoge inname te voorkomen.

Omdat producenten minder gejodeerd zout gebruiken dan was aangenomen, blijkt nu dat mensen minder jodium binnenkregen de afgelopen jaren.