HANOI - Vietnam heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding (CDC) om hulp gevraagd bij het bestrijden van een mysterieuze ziekte. 

Tot dusver zijn negentien mensen aan de ziekte bezweken en 171 anderen ziek geworden in een arm gedeelte van de provincie Quang Ngai, aldus een regeringsfunctionaris.

Vooral kinderen en jonge volwassenen zijn tot dusver aan de ziekte ten prooi gevallen. De initiële symptomen zijn hoge koorts, een gebrek aan eetlust en uitslag op handen en voeten. Bij patiënten die niet snel worden behandeld kunnen leverproblemen ontstaan en kunnen meerdere organen het uiteindelijk begeven.

Opnieuw ziek

Momenteel liggen er nog honderd mensen in het ziekenhuis, tien van hen verkeren in kritieke toestand. Bij mensen bij wie de symptomen vroeg worden opgemerkt slaat de behandeling meestal aan, aldus de autoriteiten. Evenwel zijn 29 mensen nadat ze genezen leken opnieuw ziek geworden.

Het Vietnamese ministerie van volksgezondheid heeft eerder deze maand een team naar het gebied gestuurd, maar dat slaagde er niet in de oorzaak van de ziekte te achterhalen. Daarom heeft Vietnam de WHO en het CDC ingeschakeld.

Een woordvoerder van de WHO zei dat de organisatie nog geen officieel verzoek van de Vietnamese regering heeft ontvangen. "We kunnen geen onderzoek instellen zonder een officieel verzoek", zei de woordvoerder.