Zondag 3 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Kurkuma helpt bij bypassoperatie

BAARN - Het Indiase kruid kurkuma staat al langer bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

De gele kleurstof in het kruid lijkt nu ook de kans op een hartaanval na een hartoperatie te verkleinen.

Het onderzoek betrof 121 patiënten die een bypassoperatie ondergingen. Deze operatie wordt uitgevoerd om de bloedstroom naar de hartspier te verbeteren. Tijdens de operatie kan het hart echter beschadigen door een langdurig tekort aan bloed en zuurstof.

De helft van de patiënten slikten vier maal daags een capsule met 1 gram kurkuma. Hiermee startten zij drie dagen voor de operatie en gingen zij door tot vijf dagen erna. De tweede groep kreeg een placebo. Na afloop van de operatie kreeg 13 procent van de kurkumagroep een hartaanval. In de controlegroep was dit 30 procent.

Volgens de onderzoekers van de Chiang Mai University in Thailand is het zeer waarschijnlijk dat de antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma de hartschade weet te beperken bij de patiënten. Hierdoor is het risico op een hartinfarct 65 procent lager.

Het betreft een relatief kleine studie en de resultaten zullen dus bevestigd moeten worden met vervolgonderzoek. Daarnaast is het onbekend welke bijwerkingen grote hoeveelheden kurkuma hebben op de langere termijn.

Aanbevolen artikelen