AMSTERDAM - Ernstig verslaafden, psychiatrisch patiënten en verstandelijk gehandicapten moeten gedwongen kunnen worden tot het gebruik van anticonceptie.

Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven pleit vrijdagavond in televisieprogramma Zembla voor een wetswijziging die dat mogelijk maakt.

"De meeste mensen zullen zeggen: dat gaat te ver. Ik moet zeggen dat ik me dat kan voorstellen als je de werkelijkheid niet kent. Er zijn mensen die zichzelf niet in de hand hebben. Als je dat signaleert moet je misschien toch overgaan tot anticonceptie", zegt Van Vollenhoven in een fragment van Zembla dat op Radio 1 was te horen.

Van Vollenhoven krijgt in de uitzending bijval van een aantal deskundigen. Onder hen zijn de directeur van jeugdzorg Amsterdam, de directeur van GGZ Bouman in Rotterdam, voormalig kinderrechter en SP-senator Nanneke Quick-Schuyt en onderzoeker Rob Bilo van het Nederlands Forensisch Instituut.

Momenteel kan pas worden ingegrepen als een vrouw 24 weken zwanger is. Ze kan dan verplicht worden opgenomen, waarna direct na de geboorte de baby wordt weggehaald.