AMSTERDAM - Er wordt snel een registratieplicht ingevoerd voor borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen zoals kunstheupen.

In dat register worden ook complicaties bijgehouden, zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Ik wil het tempo erin houden."

De bewindsvrouw wil niet wachten tot een dergelijk systeem in Europees verband is ingevoerd. Maar zodra dat Europese register er is, zal het Nederlandse systeem eraan worden gekoppeld.

Schippers had eigenlijk gehoopt dat de zorgverzekeraars een dergelijk systeem zouden invoeren, maar het veld 'heeft het laten liggen', stelde ze.

Debat

De Tweede Kamer debatteerde met Schippers over de omstreden Franse PIP-implantaten. De minister zei het zeer te betreuren dat mensen ziek worden als gevolg van lekke implantaten. Het is 'afgrijselijk' voor ex-borstkankerpatiënten wanneer hun implantaat ook nog eens gaat lekken.

De bewindsvrouw wilde niet reageren op het bericht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tien jaar geleden al de eerste meldingen kreeg over de problemen met de PIP-implantaten maar daar niets mee deed, zoals RTL Nieuws woensdag onthulde.

Verschillende partijen eisten opheldering. Volgens Henk van Gerven (SP) heeft de inspectie 'op gênante wijze' steken laten vallen.

Onderzoek

Schippers verwees naar het onafhankelijke onderzoek dat ze oud-minister Winnie Sorgdrager (D66) laat doen naar de werkwijze van de IGZ. Aanleiding daarvoor zijn honderden klachten over de lakse werkwijze van de inspectie, die patiënten niet serieus zou nemen, langzaam werkt en te weinig doet met ernstige meldingen.

Sorgdrager zal ook onderzoeken hoe de IGZ is omgegaan met meldingen over de PIP-implantaten, zei Schippers.

Zij wil Sorgdrager niet voor de voeten lopen door 'hapsnap' op berichten uit de media te reageren, aldus de bewindsvrouw. De resultaten van Sorgdragers onderzoek worden na de zomer verwacht.