Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Warmte verlicht pijn bij baby's

BAARN - Een baby warm houden tijdens het geven van een injectie, verlicht pijn beter dan de technieken die artsen nu toepassen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago.

De onderzoekers vergeleken warmte met twee traditionele methoden om baby's te kalmeren, namelijk suiker en een speen. In een experiment werden 47 gezonde baby's in drie groepen verdeeld.

De eerste groep werd voorafgaand aan een vaccinatie opgewarmd in een speciaal daarvoor ontworpen apparaat. De andere baby's kregen suiker of mochten op een speen zuigen.

Huilen en hartslag

Vervolgens keken de onderzoekers hoe de baby's op de injectie reageerden. Hun gehuil, grimassen en hartslag werden geregistreerd. De 'verwarmde' baby's stopten eerder met huilen en grimassen dan de anderen.

Bijna een kwart huilde helemaal niet, terwijl de baby's die suiker hadden gekregen wel allemaal huilden. In alle drie de groepen versnelde de hartslag na de injectie en daalde deze vervolgens ongeveer even snel.

Warmte effectief

"Warmte vermindert het huilen en grimassen tijdens een pijnlijke behandeling. Blootstelling aan warmte is bij pasgeborenen net zo effectief en misschien wel effectiever dan de pijnstillende werking van suiker en ergens op zuigen", aldus de onderzoekers.

Aanbevolen artikelen