Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
obesitas dik eten fastfood

Explosieve groei van dementerenden verwacht

AMSTERDAM - Nederland kan de komende decennia een forse groei van het aantal dementerende 50 en 60-jarigen verwachten. Die voorspelling doen vier hoogleraren van de VU en VU Medisch centrum dinsdag in de Volkskrant.
Door NU.nl

De hoofdoorzaak van deze explosieve groei ligt in de leefstijl van deze toekomstige patiënten in hun jonge jaren.

De professoren doen een oproep om het obesitas-probleem onder jongeren beter aan te pakken omdat dit in hun ogen zwaar wordt onderschat.

"Deze ziekte wordt niet serieus genomen", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. "In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten."

Het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes stijgt snel. Zij krijgen op jeugdige leeftijd ziekten die normaal vooral toeslaan onder oudere mensen. Dat stelt hoogleraar voeding en overgewicht Jaap Seidell.

"In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot."

Half miljoen

Op dit moment telt Nederland 75 duizend kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. Dit aantal groeit. 

De toename van het aantal dementerenden is een gevolg van de ongezonde leefstijl. Slechts 1 procent van de stijging kan worden toegeschreven aan erfelijke factoren.

Aanbevolen artikelen