AMSTERDAM - Artsen zeggen het vertrouwen in de zogenoemde CE-markering voor medische hulpmiddelen op.

Dat meldt RTL Nieuws vrijdag na een rondgang langs artsenorganisaties.

Alle medische hulpmiddelen die Nederlandse artsen gebruiken moeten worden gekeurd en voldoen aan Europese richtlijnen.

Als ze zijn goedgekeurd krijgen ze een zogeheten CE-markering, die zou moeten betekenen dat het hulpmiddel veilig is. Artsen vinden dat die markering echter onvoldoende garantie geeft voor de veiligheid van producten.

Hartimplantaten

Medio vorige maand werd bekend dat cardiologen zich zorgen maken over de kwaliteit van hartimplantaten die hartpatiënten een schok moet geven bij een hartstilstand.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) is niet zeker dat deze zogeheten icd's veilig zijn. Er zou te weinig bekend zijn over de implantaten.

Voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging Jan Verhaar zegt vrijdag in RTL Nieuws dat de CE-markering alleen aangeeft dat protheses steriel zijn en dat ze niet roesten. En dat is volgens Verhaar onvoldoende om er vertrouwen in te kunnen hebben.

Controles

De beroepsverenigingen van de orthopeden (NOV), cardiologen (NVvC), plastisch chirurgen (NVvP) en gynaecologen (NVOG) vinden allemaal dat er betere controles moeten komen.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie gaat producten zelf op veiligheid en functionaliteit beoordelen.

De Nederlandse Vereniging voor Orthopedie gaat een kwaliteitsregister voor kunstheupen aanleggen. "We hopen op die manier dat er eerder gesignaleerd wordt, waardoor je tijdig die prothese van de markt kunt nemen", aldus Verhaar.