Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Goede start vezels

'Ontbijtkoek Peijnenburg bevat veel minder vezels'

AMSTERDAM - De voorverpakte ontbijtkoek Complete Start Vezels van Peijnenburg bevat slechts 6,5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels in plaats van de 20 procent die door de producent wordt beweerd.
Door NU.nl

Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch na onderzoek.

"Peijnenburg telt in Complete Start Vezels oligofructose als volwaardige vezel mee, maar dit is een chemisch gewonnen vezel en die is zeker niet zo effectief als natuurlijk gewonnen geïntegreerde vezels", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch tegen NU.nl.

Bovendien bevat Complete Start Vezels volgens de onderzoekers het kankerverwekkende acrylamide, zonder dat dit op de verpakking wordt vermeld.

"Peijnenburg zegt dat het om niet meer dan 100 microgram acrylamide gaat. Zolang we het tegendeel niet kunnen bewijzen geloven we dat", stelt Van Opzeeland. "Acrylamide kom je in heel veel voedselproducten tegen."

In totaal zitten er 35 ingrediënten in de ontbijtkoek, waaronder vulmiddelen, kleurstoffen, toegevoegde geïsoleerde vezels en acht soorten suikers.

Honger

Volgens Foodwatch wordt er in Complete Start Vezels gebruik gemaakt van glucose-fructosestroop, een goedkope suikervervanger die een minder vol gevoel geeft dan gewone suiker waardoor de honger van de consument minder snel wordt gestild.

"Dit vind je in steeds meer producten. Het houdt de zoete smaak langer vast dan gewone suikers, waardoor het langer bewaard kan worden", licht Van Opzeeland toe.

"Maar het belangrijkste voordeel voor de producent is natuurlijk dat het een stuk goedkoper is."


Lees meer over:

Foodwatch

Aanbevolen artikelen