Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Soa-test

Meer chlamydia en gonorroe gerapporteerd

AMSTERDAM - De GGD's hebben vorig jaar een stuk meer seksueel overdraagbare aandoeningen gerapporteerd.
Door Novum

Vergeleken met een jaar eerder ging vooral het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe fors omhoog, schrijft Trouw dinsdag op basis van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2011 bezochten ruim 113 duizend mensen een soa-poli, acht procent meer dan een jaar eerder. Bij bijna dertienduizend patiënten werd chlamydia vastgesteld.

Dat is twaalf procent meer dan in 2010. Chlamydia is al jaren de meest voorkomende geslachtsziekte in Nederland.

Gonorroe

Ook het aantal gonorroe-infecties zit in de lift. De ziekte kwam jarenlang relatief vaak voor onder homoseksuele mannen, maar is inmiddels bezig met een opmars onder heteroseksuelen. Vergeleken met 2010 ging het aantal infecties bij vrouwen met 38 procent omhoog naar 905. Bij heteroseksuele mannen steeg dat aantal met 31 procent naar 713.

De GGD's rapporteerden daarnaast 416 nieuwe hivgevallen, een stijging in het aantal nieuwe gevallen van elf procent. Syfilis werd met een daling van vijf procent naar 476 gevallen minder vaak geconstateerd, net als hepatitis B. Vorig jaar werden 22 procent minder patiënten positief getest. Het aantal gevallen van hepatitis C verdubbelde tot 62.

Een woordvoerder van het RIVM noemt het in de krant 'zorgelijk' dat het aantal geslachtsziektes nog steeds oploopt. Meer dan de helft van de bezoekers van een soa-poli gaf aan geen condoom te hebben gebruikt tijdens de laatste keer dat zij seks hadden.

Aanbevolen artikelen