AMSTERDAM - Het UMC Utrecht begint maandag met de werving van eiceldonoren. Dat is de eerste stap in de richting van een eicelbank, die naar verwachting volgend voorjaar in gebruik wordt genomen.

Vrouwen die met hun eigen eicellen niet zwanger kunnen worden, hoeven dan niet meer zelf op zoek naar een eiceldonor en niet meer naar het buitenland voor een behandeling.

Volgens hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser voorziet het ziekenhuis met de eicelbank in een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat twaalf procent van de vrouwen onder de 46 jaar serieus overweegt om eicellen te doneren als dat mogelijk is.

Behandeld

In Nederland mogen vrouwen nu tot en met hun 45e worden behandeld voor onvruchtbaarheid. De vrouwen die eicellen doneren doen dit volgens het ziekenhuis primair om anderen te helpen. Wel krijgen ze een onkostenvergoeding van maximaal duizend euro.

Het UMC Utrecht begon vorig jaar al met het invriezen van eicellen om ze eventueel later terug te plaatsen. Ook vrouwen zonder medische indicatie kunnen er terecht, evenals in het AMC in Amsterdam.

Indicatie

Vrouwen krijgen een medische indicatie als ze bijvoorbeeld op jonge leeftijd onvruchtbaar worden. Dat kan zijn door een vervroegde overgang, maar ook door behandeling met chemotherapie of bestraling.

Fauser vindt dat embryo's alleen mogen worden teruggeplaatst bij vrouwen die niet ouder zijn dan 50 jaar.

Teruggeplaatst

Naar verwachting zal begin volgend jaar de eerste gedoneerde eicel teruggeplaatst worden, zo liet het UMC maandag weten. ''De vraag zal het aantal overstijgen, vermoeden wij’’, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis.