AMSTERDAM - De laatste jaren hebben ziekenhuizen het steeds drukker gekregen met de behandeling van gebruikers van de drug GHB. In 2011 ging het om 1200 slachtoffers, in 2005 nog om enkele honderden.

Bij mannen is sprake van een verviervoudiging in die periode. Dat meldde zondag de stichting Consument en Veiligheid, die dat heeft uitgezocht op verzoek van KRO's Brandpunt.

Bijna 40 procent van de slachtoffers moest worden opgenomen of kwam terecht op de Intensieve Zorg. Bij een derde van die gevallen was ook alcohol in het spel.

De meeste slachtoffers zijn thuisgebruikers. Consument en Veiligheid zegt dat de drug ook steeds meer wordt gebuikt buiten de grote steden. Thuisgebruikers zijn moeilijk te bereiken en daarom slecht te behandelen, zegt de organisatie.

Alarmerend

Consument en Veiligheid noemt de cijfers alarmerend. ''Je ziet toch een enorme stijging, het blijft niet beperkt tot op straat en het partycircuit, veel mensen gebruiken het thuis."

"Ze kunnen het zelf maken want de recepten staan op internet. Ook zijn de producten online te koop. Bovendien is het een goedkope drug.''