BAARN - Mensen die meerdere talen spreken hebben vaak een betere mentale gezondheid. Onderzoek toont zelfs dat tweetalig zijn bescherming biedt tegen dementie.

"Eerdere onderzoeken lieten zien dat tweetalig opgroeien een positief effect heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen", legt hoofdonderzoeker Ellen Bialystok van York University uit.

"In onze studie bestudeerden we verschillende recente onderzoeken naar het effect van tweetaligheid op de cognitie van volwassenen."

Samen met haar collega's kwam Bialystok tot de conclusie dat de noodzaak om twee talen te monitoren en de juiste taal voor de situatie te selecteren, hersengebieden voor algemene aandacht en cognitieve controle verbetert. De tweetaligheid maakt de hersenen flexibel en efficiënt.

Reserve

De onderzoeken suggereren ook dat de twee talen de cognitieve reserve verbetert: de weerstand van de hersenen tegen schade bij het ouder worden.

Ook het beschermende effect van mentale en lichamelijke activiteit maakt hier onderdeel van uit. Daarbij kan de cognitieve reserve er voor zorgen dat symptomen van dementie worden uitgesteld.

Ervaring

"Onze conclusie is dat een levenslang managen van aandacht tussen twee verschillende talen bepaalde hersennetwerken reorganiseert. Hierdoor ontstaat een meer effectieve basis voor de hogere controlefuncties van de hersenen en een beter cognitief vermogen", aldus Bialystok.

"Het is geen verrassing dat ervaringen voetstappen achterlaten in onze hersenen. En het is nu duidelijk dat een tweetalig brein uniek wordt gevormd door de ervaring."