BAARN - Kun je aan iemands gezicht zien of hij ADHD heeft? Volgens onderzoeker Madhulika Gupta wel. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen met acne beduidend vaker ADHD hebben.

"Mensen met acne zouden moeten worden getest op ADHD", meent Gupta, psychiater aan de University of Western Ontario. "Vooral als zij ook klagen over concentratieproblemen of impulsiviteit."

Gupta presenteerde de resultaten van haar onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Dermatology.

Samen met haar collega's bestudeerde de psychiater gegevens van bijna 950 miljoen huidgerelateerde doktersbezoeken tussen 1995 en 2008.

Jeugd

Bij meer dan een miljoen bezoeken betrof het acne en bij bijna 175 miljoen was er sprake van atopisch eczeem. Gupta koos vervolgens de eczeembezoeken als controle, omdat deze aandoening zich ook vaak tijdens de jeugd openbaart.

De gemiddelde leeftijd van de acnepatiënten was 15 jaar. Patiënten die de dokter bezochten vanwege acne, kregen of hadden 6,3 keer vaker de diagnose ADHD, dan mensen met andere huidaandoeningen. In vergelijking met atopisch eczeem was de kans op ADHD 5,6 keer zo groot.

De resultaten zijn alleen nog maar gepresenteerd op het congres. Er is nog geen controle geweest van andere wetenschappers. Volgens sommige onderzoekers zijn deze conclusies niet meer dan toeval.