LONDEN - De dagelijkse inname van een aspirientje kan ertoe bijdragen dat mensen geen kanker krijgen.

Dat suggereren de resultaten van drie nieuwe studies in het Verenigd Koninkrijk waarover het medische tijdschrift The Lancet publiceert.

Veel mensen nemen elke dag een aspirientje in om het risico van een hartaanval te verkleinen. Eerder hadden de wetenschappers onder leiding van Peter Rothwell, hoogleraar in Oxford, geconcludeerd dat aspirientjes kanker zouden kunnen helpen voorkomen, maar de heilzame invloed zou pas na ongeveer 10 jaar merkbaar zijn.

Uit de nieuwe onderzoeken komt naar voren dat dat mogelijk 3 tot 5 jaar is. Vooral tegen darmkanker zou het middel werken. Aspirine lijkt niet alleen kanker te voorkomen, maar er ook toe bij te dragen dat de ziekte zich niet in het lichaam verspreidt.

Critici

Britse wetenschappers hebben eerder gewaarschuwd voor de gevaren van een dagelijkse inname van een aspirinetablet. Er is vooral meer kans op maagbloedingen. Het risico daarvan kan bij gezonde mensen zwaarder wegen dan het verminderde risico van hart- en vaatziekten en kanker.

Critici van de analyse van Rothwell en de andere wetenschappers wijzen erop dat sommige doses die aan patiënten zijn gegeven, veel hoger zijn dan normaliter in het Verenigde Koninkrijk wordt verstrekt. Bovendien is er geen rekening gehouden met enkele zeer uitvoerige Amerikaanse studies over de effecten van het aspirinegebruik. De onderzoekers geven in The Lancet toe dat de critici daarin gelijk hebben.

Rothwell en zijn collega's hebben volgens de BBC 51 onderzoeken geanalyseerd. Daaraan namen meer dan 77.000 mensen deel.