BAARN - Kijken naar foto’s van pizza of gebak maakt je eten lekkerder. Dit schrijven onderzoekers in PLoS ONE.

Proefpersonen kregen afbeeldingen van voedsel met veel of juist weinig koolhydraten te zien.

Bijvoorbeeld een foto van een pizza of een gebakje of juist een foto van een watermeloen of sperzieboontjes.

​Smaaktest

Vervolgens deden ze een elektrische smaaktest: ze kregen een schokje dat de tong stimuleert, maar een neutrale smaak heeft. De proefpersonen werd gevraagd hoe intens en lekker ze de smaak vonden. Ook werd hun reactie gemeten met behulp van hersenscans.

​Zien belangrijk

De vrijwilligers die voedsel met veel koolhydraten hadden bekeken, vonden de smaak lekkerder dan degenen die een watermeloen of boontjes hadden gezien. Volgens de onderzoekers speelt wat je ziet een belangrijke rol in wat je proeft.

"Deze resultaten bewijzen dat voedsel met veel calorieën bekijken de smaak verbetert van eten wat je daarna proeft", zegt Johannes le Coutre.