UTRECHT - Hartziekten zijn te voorkomen met behulp van een ontstekingsremmend medicijn dat gebruikt wordt bij reuma. Dat blijkt uit grootschalig internationaal genetisch onderzoek.

Het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek. "De resultaten ondersteunen het idee dat ontsteking een oorzaak is van hartziekte en dat ontstekingsremming het risico op hartziekten kan verminderen", vertelt cardioloog Folkert Asselbergs.

"Dit betekent niet dat we vanaf we morgen hartpatiënten gaan behandelen met het reumamedicijn.

Wel dat we een onderzoek moeten opzetten om te kijken of het middel inderdaad hartziekten kan verminderen."

Remmen

De signaalstof ‘interleukine-6’ is betrokken bij ontstekingsreacties en speelt een rol bij het ontstaan van kransslagaderziekten.

Medicijnen die de werking van interleukine-6 blokkeren zouden hartziekte kunnen voorkomen. Het medicijn Tocilizumab heeft deze werking en wordt gebruikt om ontsteking bij reuma te remmen.

Studies

De conclusies zijn gebaseerd op 40 studies met het genetisch materiaal van ruim 133.000 mensen. Bij sommige mensen zit een variatie in het gen voor interleukine-6 waardoor ze een minder ontstekingen in het bloed hebben. Deze zelfde mensen hebben ook een kleinere kans op het ontwikkelen van een hartziekte.

Hetzelfde effect is zichtbaar bij reumapatiënten die worden behandeld met Tocilizumab. Dit zou kunnen betekenen dat het medicijn hartzieken kan voorkomen. Daarom zal het geneesmiddel nu onderzocht worden bij patiënten met een grote kans op het ontwikkelen van hartziekten.