BAARN - Het aantal mensen dat besmet is met de uiterst besmettelijke infectieziekte kinkhoest is in de eerste maanden van dit jaar fors gestegen.

In sommige regio's is het aantal besmettingen met kinkhoest ten opzichte van vorig jaar verdubbeld tot verviervoudigd. Vooral in Limburg is de ziekte aan een opmars bezig.

Bij de GGD's in Limburg zijn nu meer dan 200 gevallen bekend. Vorig jaar waren dat er 21. De laatste jaren ziet het RIVM al een toename in het aantal besmettingen. Vooral volwassenen bij wie de vaccinatie is uitgewerkt, zijn een besmettingsbron.

Het RIVM denkt ook dat de bacterie die de besmetting veroorzaakt verandert, waardoor de reguliere vaccinatie minder bescherming biedt.

Besmettelijk

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van keel, luchtpijp en neus, waardoor je heftige hoestaanvallen kunt krijgen. Het wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie.

In Nederland worden de meeste kinderen ingeënt tegen kinkhoest als ze 2, 3, 4, en 11 maanden oud zijn. Rond het vierde levensjaar volgt een herhalingsprik. Toch komt kinkhoest regelmatig voor bij kinderen en volwassenen, maar na een vaccinatie is dit meestal een milde vorm.

Kinkhoest kan, met name voor pasgeborenen, gevaarlijk zijn. Het RIVM, de Gezondheidsraad en GGD's zijn al jaren in gesprek over een uitbreiding van het vaccinatieprogramma.