BAARN - Hoewel onze fysieke gezondheid met de jaren achteruit gaat, worden we toch gelukkiger als we de middelbare leeftijd gepasseerd hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Warwick.De onderzoekers analyseerden de leefstijl en gezondheid van 10.000 Britten en Amerikanen.

Ze evalueerden de kwaliteit van leven aan de hand van acht factoren, zoals hoe gezond mensen zichzelf vinden, pijn, sociaal gedrag en geestelijke gezondheid.

​Minder verwachtingen

Saverio Stranges, die het onderzoek leidde, denkt dat senioren gelukkiger zijn omdat je in de loop der jaren beter leert omgaan met problemen en vervelende omstandigheden.

"Het kan ook liggen aan de lagere verwachtingen van het leven. Oudere mensen leggen zichzelf minder druk op, zowel op het persoonlijke als het professionele vlak", zegt Stranges.

​Genoeg slapen

Deze studie bevestigt eerder onderzoek waarin werd aangetoond dat ons geluksniveau een U-curve volgt: rond je 45e bereik je het laagste punt, maar daarna neemt het geluksgevoel toe als we ouder worden.

Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die dagelijks zes à acht uur slapen gelukkiger en gezonder zijn dan deelnemers die minder dan zes of juist meer dan acht uur slapen.