BAARN - Strooizout uit Polen is mogelijk terechtgekomen in voedsel in Nederland. Dat vrezen Poolse voedselinspecteurs.

De inspectiedienst van de Poolse Voedsel- en Warenautoriteit heeft alarm geslagen bij de Europese Unie.

De dienst onderzoekt Poolse producten zoals producten als deeg, zuurkool en zilveruitjes op aanwezigheid van het strooizout.

Dat meldt het CDA-Europarlementslid Esther de Lange op de website van het CDA.

​Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begint een onderzoek naar Poolse voedingsproducten waarin mogelijk strooizout is verwerkt. Dat meldde de instantie donderdag. Ze wil van Polen weten of en aan welke Nederlandse bedrijven deze producten zijn geleverd.

De autoriteiten in Polen onderzoeken de kwestie al langer. Justitie zou er drie bedrijven willen vervolgen die strooizout verkochten als consumptiezout.

De Nvwa wacht eerst af totdat Polen de namen van de Nederlandse bedrijven heeft gegeven. Hoe het onderzoek daarna verder gaat, is nog niet bekend.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft de Europese Commissie om informatie gevraagd. ''Ik wil van de commissie weten welke bedrijven betrokken zijn, wat het gezondheidsgevaar is bij consumptie van het gebruikte zout en waar de producten zich bevinden. Het gebruikte strooizout is ook naar Nederland geëxporteerd, maar onder welke omstandigheden is onbekend", aldus De Lange op haar website.

Zoutaffaire

Vijf personen worden in Polen verdacht van het opkopen van wegenzout, dit her te verpakken en door te verkopen aan leveranciers van voedingsmiddelen. In Polen staat de zaak bekend als 'zoutaffaire'.

De vijf werden eind februari aangehouden en voorgeleid voor de procurator in de West-Poolse stad Poznan. Ze riskeren een gevangenisstraf van 5 jaar. De verdachten ontkennen tegen de regels gehandeld te hebben.

De groep zou vanuit drie handelsbedrijven in Westelijk Centraal Polen hebben geopereerd. Ze kochten het zout in bij een industriële groothandel voor rond de 140 zloty (35 euro) per ton.

Vervolgens werd het zout een of meerdere keren herverpakt als consumentenzout. Dit werd aan de levensmiddelenindustrie verkocht voor 440 zloty per ton. De verdachten zouden zo jaarlijks miljoenen zloty's hebben verdiend.

40 bedrijven

De eerste transactiecontracten stammen al uit 1999. De Poolse autoriteiten hadden in 2003 al vermoedens dat de praktijken van de drie bedrijven niet klopten, maar kon daar toen geen bewijs voor vinden.

Pas toen een Pools TV-programma afgelopen maand op de zaak dook, werd er actie ondernomen.

Meer dan 40 bedrijven zouden op de lijst van het Poolse Openbaar Ministerie staan die het zout zouden hebben afgenomen en verwerkt in consumptiegoederen. Daarop staan in ieder geval producenten van vlees- en viswaren, kruiden en brood.

Het OM houdt deze lijst geheim. Het is onbekend of daar ook Nederlandse bedrijven of hun Poolse dochterbedrijven op staan.

Onschadelijk

Volgens onderzoekers van de Poolse warenautoriteit Sanepid tonen de eerste testen op het strooizout aan dat het niet schadelijk is voor de volksgezondheid.

Hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk (Universiteit van Wageningen) zegt donderdag dat de kans klein is dat het strooizout in voedsel gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Alleen in duurdere soorten strooizout zit soms antivries, aldus Murk. Het meest gebruikte antivriesmiddel is ethyleenglycol en dat is alleen giftig als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. "Dat krijg je nooit binnen via voedsel."

De Poolse premier Donald Tusk maant dan ook tot kalmte en vraagt om vertrouwen in Poolse producten ondanks de affaire.

Eerder heerste onrust dat de combinatie van kaliumnitraat en nitrosamine, dat mogelijk in het wegenzout verwerkt is, kankerverwekkend kan zijn.