BAARN - Mannen horen het graag als hun vrouw gelukkig is, maar vrouwen vinden het veel belangrijker dat hun partner kan zien wanneer zij overstuur zijn.

Dat stellen onderzoekers van de Harvard Medical School.

Uit het onderzoek onder 152 koppels bleek dat de perceptie van de empathie van de partner en de vaardigheden van de partner om te zien of de ander blij of ongelukkig is, invloed heeft op de tevredenheid met de relatie.

"Vrouwen zien het graag als hun partner overstuur is. Voor hen is dat een teken van emotionele betrokkenheid in de relatie", legt hoofdonderzoeker Shiri Cohen uit. "Vrouwen zijn daarom vaak ontevreden met een relatie als de man tijdens een conflict zich emotioneel afsluit en terugtrekt."

Conflict

Elke deelnemer werd gevraagd om een conflictsituatie met de partner te beschrijven, de gesprekken werden opgenomen en vervolgens afgespeeld in het bijzijn van de partner.

Ook de discussie die de koppels daarna hadden werden weer opgenomen, afgespeeld en beoordeeld.

Tevreden

De tevredenheid met de relatie hing direct samen met in hoeverre de man in staat was om de positieve emoties van zijn vrouw te interpreteren.

Bij vrouwen was het juist andersom. Zij waren meer tevreden met de relatie als zij goed begrepen dat hun partner overstuur was. Bij positieve emoties was dit minder. De vrouwen waren ook blijer met hun relatie als hun man doorhad dat zij boos of verdrietig waren.

Volgens onderzoekers zien mannen empathie voor negatieve emoties van de ander als bedreiging voor de relatie. Toch zijn zowel mannen als vrouwen gelukkiger, als zij zich proberen in te leven in de emoties van de ander. Volgens de onderzoekers zouden stellen elkaar meer moeten waarderen om pogingen tot empathie.