
'Antidepressiva schadelijk voor foetus'
Vrouwen die het antidepressivum SSRI slikken hebben vaker baby's met een verstoorde hersenontwikkeling, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.
De kinderen zouden ook vaker autisme ontwikkelen. Biomedisch wetenschapper van de afdeling jeugdpsychiatrie Hanan El Marroun onderzocht bijna achtduizend zwangere vrouwen, verdeeld in drie groepen.
Een groep had geen depressiesymptomen, een groep kampte met ernstige depressiesymptomen en een groep gebruikte SSRI's.
Hersenontwikkeling
De onderzoeker ontdekte dat kinderen van vrouwen die SSRI's gebruiken met een kleinere hoofdomvang worden geboren. Dat heeft een waarschijnlijk blijvend negatief effect op de hersenontwikkeling.
Bij de depressieve vrouwen die het medicijn niet slikten groeit het lichaam van het kind langzamer, maar ontwikkelde het hoofd zich normaal.
El Marroun wijst erop dat de foetus van nature een mechanisme heeft dat ervoor zorgt dat de opbouw van de hersenen niet wordt verstoord als de omstandigheden minder goed zijn.
Schadelijk
'Als er bijvoorbeeld een tekort aan voeding of zuurstof is, worden eerst huid en lever aangedaan, zodat de hersenen gespaard blijven', aldus de onderzoeker.
Dat bij blootstelling aan SSRI's juist de groei van het hoofdje achterblijft en de rest van het lichaampje goed groeit, betekent volgens haar dat SSRI's schadelijk zijn voor het ontwikkelende brein.
Kinderen
De onderzochte kinderen zijn inmiddels vijf jaar oud. De groep waarvan de moeder SSRI's slikte, heeft meer autistische problemen. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdagochtend gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.
Van SSRI's wordt onterecht gedacht dat ze veilig zijn, zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier in de krant. 'Onderzoek naar moderne antidepressiva liet zien dat kinderen van moeders die deze middelen gebruikten tijdens hun zwangerschap nauwelijks hart- en gezichtsafwijkingen hadden.'
'Bij andere geneesmiddelen is dat wel zo, en daarom denkt men dat SSRI's veilig zijn. Subtielere afwijkingen waren nog niet onderzocht', aldus Tiemeier.
Helft
Hij wijst erop dat de helft van de zwangere vrouwen die het antidepressivum slikken niet ernstig psychisch ziek is. "Het risico dat zij depressief worden, zou je in het belang van het kind moeten nemen."