BAARN - Tieners die roken, drinken en junkfood eten, zijn ongelukkiger dan tieners met een gezonde leefstijl. Vanaf hun twaalfde laten veel jongeren de gezonde eetgewoontes uit hun kindertijd achter zich.

Dit blijkt uit onderzoek van de University of Essex.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit Understanding Society, een lange termijnstudie naar 40.000 Britse huishoudens. Ze keken naar de antwoorden van 5000 kinderen van 10-15 jaar op vragen over gezondheid en geluk.
 
Hoe meer de jongeren sportten, hoe gelukkiger ze waren. Jongeren die geen alcohol dronken, gaven 4 tot 6 keer zo vaak aan gelukkig te zijn. Rokers waren 5 keer zo vaak ongelukkig als niet-rokers.

Er was een verband tussen een hoge consumptie van fruit en groenten en een gelukkig gevoel. Daarnaast werd er een verband gevonden tussen geluk en een lage consumptie van chips, snoep en frisdrank.

Roken en drinken

12 procent van de 13- tot 15-jarigen rookte, tegenover 2 procent van de 10- tot 12-jarigen. Van de 13- tot 15-jarigen had 41 procent in de afgelopen maand alcohol gedronken, tegenover 8 procent van de 10- tot 12-jarigen.

Maar 11 procent van de groep van 13-15 kreeg dagelijks genoeg groenten en fruit binnen. Bij de 10-12-jarigen was dat nog bijna 20 procent.

Tussen hun 13e en 15e jaar krijgen jongeren meer te zeggen over hun leefstijl, en gaan ze ongezonder eten en minder bewegen.