DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende 3 jaar in totaal 6 miljoen euro extra uit om jongeren weerbaar te maken tegen de verleidingen van alcohol, roken en drugs.

Via school en social media moeten jongeren geholpen worden gezonde keuzes te maken. Dit kondigt Schippers maandag in de Tweede Kamer aan.

Schippers benadrukt dat tegenover de preventie ook het stellen van grenzen staat. Zo zijn de boetes op het overtreden van het rookverbod in de horeca verdubbeld en wordt alcoholbezit op straat strafbaar voor jongeren onder de 16.

Schippers debatteert maandag met de Tweede Kamer over preventie in de gezondheidszorg. Ze breekt met het jarenlange beleid dat een brede inzet van folders en dure tv-spotjes mensen moet overtuigen.

Preventie

''Preventie staat of valt niet met grootschalige campagnes of per thema een aparte instantie'', aldus haar woordvoerder. ''

Tot voor kort gingen verschillende instanties over preventie van alcohol, roken en drugs. Dat heeft de minister nu gebundeld in het Trimbos-instituut. Zo bespaar je geld en kun je meer bereiken, ook op het gebied van tabakspreventie.''

Campagne

Het kabinet trekt de komende 3 jaar ook 825.000 euro uit voor een campagne via social media om jongeren te helpen beter hun wensen en grenzen bij seksualiteit te laten aangeven.

De hoop is seksuele dwang, onbedoelde zwangerschappen of geslachtsziektes te voorkomen. Preventie is voor minister Schippers een topprioriteit. ''Ze trekt er meer geld voor uit dan het vorige kabinet en besteedt dat ook effectiever”, aldus haar zegsman maandag.