BAARN - Het eten van vis en andere voeding die rijk is aan omega-3 vetzuren kan mensen helpen de hersenen gezond te houden als ze ouder worden.

Ook kan het hun hart beschermen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Neurology.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een laag niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed slechter scoorden bij geheugentests en cognitieve tests dan mensen met een hoog niveau van omega-3 vetzuren in hun bloed. De belangrijkste omega-3 vetzuren zijn DHA, EPA en ALA.

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers onder leiding van Zaldy S. Tan van de universiteit van Californië in Los Angeles de gegevens van 1575 mensen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Geen van deze mensen had dementie, een aandoening die gekenmerkt wordt door geheugenverlies.

Structurele veroudering

Gekeken werd onder andere naar de relatie van omega-3 vetzuren in het bloed en de hersenfunctie. Zo ontdekten ze dat deelnemers met een laag niveau van omega-3 vetzuren kleinere hersenen hadden, die te vergelijken waren met een structurele veroudering van de hersenen met twee jaar.

Deelnemers met een laag gehalte omega-3 vetzuren maakten ook de geheugentests die de deelnemers ondergingen slechter en scoorden ook slechter bij tests waarbij werd gevraagd problemen op te lossen en abstract te denken.