BAARN - Er wordt vaak gedacht je minder goed gaat slapen met het ouder worden, maar niets lijkt minder waar. Los van een dip rond je 40e, wordt de kwaliteit van de slaap alleen maar beter met de leeftijd.

Dat blijkt uit een telefonische enquête onder meer dan 150.000 volwassenen, uitgevoerd door de University of Pennsylvania.

De 80-jarigen in het onderzoek rapporteerden de beste slaap, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Sleep.

Ouder

De onderzoekers vroegen de deelnemers onder andere naar hun slaappatroon, etniciteit, inkomen, opleidingsniveau, stemming en algemene gezondheid. Een depressie of gezondheidsproblemen dragen vaak bij aan een slechte nachtrust, maar na correctie voor deze factoren bleef het opvallende patroon overeind.

Met het ouder worden, sliepen de deelnemers beter. Mensen van boven de 70 klaagden het minst over de kwaliteit van hun slaap.

Toch kan het volgens de onderzoekers ook zo zijn dat mensen met het ouder worden niet beter slapen, maar zich er beter bij voelen. "De resultaten van ons onderzoek dwingen ons in ieder geval om nog eens goed na te denken over wat we weten van slaap bij oudere mensen, mannen en vrouwen", aldus onderzoeker Michael Grandner.