AMSTERDAM - Een tekort aan het sporenelement selenium is ongezond, maar door het gebruik van seleniumsupplementen krijgen mensen vaak weer meer binnen dan goed voor ze is.

Dat schrijven Britse onderzoekers van de University of Surrey deze week in het vakblad The Lancet.

Selenium is onder andere belangrijk voor het immuunsysteem en voor de werking van onze cognitieve functies. De stof komt van nature voor in de bodem en voedsel.

Eerdere studies hebben aangetoond dat selenium effect heeft op de mannelijke vruchtbaarheid, de weerstand tegen virussen en mogelijk enige extra bescherming biedt tegen bepaalde kankersoorten, zoals prostaat-, long- en blaaskanker.

Diabetes

Echter, door de groeiende hoeveelheid voedingssupplementen met extra selenium krijgen veel mensen meer binnen dan goed voor ze is en dat kan zorgen voor een verhoogd risico op diabetes type-2. Vooral in de Verenigde Staten kunnen problemen optreden omdat ongeveer vijftig procent van de mensen voedingssupplementen gebruiken die vaak niet nodig zijn.

Selenium is een complexe stof die belangrijk is voor bepaalde eiwitten in ons lichaam: de gezonde concentratie komt heel precies. Dat houdt in dat er heel snel te weinig of te veel van de stof in het bloed aanwezig is. De gezonde concentratie ligt rond de 122 microgram per liter bloed.

Giftig

Te hoge concentraties kunnen bijvoorbeeld leiden tot knoflookadem, haar- en nagelverlies, stoornissen in het zenuwstelsel, een slecht gebit en verlamming.

"De inname van selenium verschilt wereldwijd sterk," zegt auteur Margaret Rayman. "In Venezuela, Canada, de VS en Japan is de inname hoog. In Europa is dit lager."

Dat laatste wil niet direct zeggen dat Europeanen goed zitten. "Het is belangrijk om te beseffen dat als de concentratie in het bloed 122 microgram per liter of hoger is (een groot gedeelte van de Amerikanen met gemiddeld 134 microgram per liter), je geen seleniumsupplementen moet nemen. Voor mensen met een lagere hoeveelheid zijn er wel degelijk gezondheidsvoordelen te behalen." concludeert Rayman.