'Killercellen kunnen mogelijk kanker genezen'

MAASTRICHT - Onderzoekers kunnen mogelijk een tot nu toe ongeneeslijke vorm van uitgezaaide borstkanker toch bestrijden. Dat maakte het Maastricht UMC+ dinsdag bekend.

Als borstkanker uitzaait, worden bij een aanzienlijk deel van de patiënten de cellen op den duur resistent tegen chemotherapie.

Vaak lijken de tumoren in eerste instantie verdwenen, maar komt de kanker terug en is dan uiteindelijk niet meer te bestrijden.

Onderzoekers hebben nu ontdekt dat als ze bij muizen zogenoemde killercellen injecteren, die de ongeneeslijke tumor aanvallen zonder de rest van het lichaam aan te tasten. Vermoedelijk werkt dat bij mensen net zo.

Donor

Deze killercellen moeten opgekweekt worden uit bloed van een speciaal geselecteerde donor. De cellen moeten namelijk niet geremd worden door het lichaam, geactiveerd worden door de kankercellen en alleen de tumor aanvallen.

Vermoedelijk duurt het nog vijf jaar voordat de onderzoekers zeker weten dat de behandeling ook bij mensen werkt en compleet veilig is.

Mogelijk kan de behandeling dan ook in een eerder stadium van de ziekte plaatsvinden, of bij andere kankersoorten worden ingezet.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie