BAARN - Atriumfibrilleren, een hartritmestoornis, verhoogt het risico op een beroerte en de kans op geheugenproblemen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

Bij atriumfibrilleren klopt het hart onregelmatig en meestal ook sneller. Vaak meer dan 100 slagen per minuut. Het bloed in het hart kan daardoor wat trager gaan stromen. Als het atriumfibrilleren langer dan twee dagen blijft doorgaan, is er een kleine kans dat er bloedstolsels ontstaan. Dit verhoogt de kans op beroertes.

Hoog risico

De nieuwe bevindingen van de McMaster University gelden niet voor iedereen. "Ons onderzoek uitgevoerd in een hoog-risicogroep van ouderen met een hartaanval, beroerte of diabetes", vertelt onderzoeker Koon Teo. "We willen niet dat mensen van 30 of 40 met atriumfibrilleren zich zorgen gaan maken."

Patiënten met atriumfibrilleren en daarbij ook nog andere risicofactoren moeten zich echter wel bewust zijn van het verhoogde risico op mentale problemen. Dat concluderen Teo en zijn collega's op basis van een analyse van twee eerdere studies. De studies omvatten samen de gegevens van meer dan 31.000 mensen in 40 landen.

Problemen

Geestelijke achteruitgang en problemen met het uitvoeren van dagelijkse taken zoals douchen, aankleden en eten kwamen vaker voor bij patiënten met atriumfibrilleren. Ook de kans op dementie is groter bij mensen met atriumfibrilleren.

De oorzaak achter het verband is onduidelijk. Het zou kunnen zijn dat de mensen met atriumfibrilleren een serie kleine beroertes hebben gehad dat resulteert in geestelijke beperking. Maar het zou ook de hoge bloeddruk kunnen zijn. Vervolgonderzoek moet dit uitwijzen.