BAARN - Een enkele hoge dosis vitamine D kan vrouwen helpen bij pijnlijke menstruaties.

De vitamine kan het comfort vergroten en het gebruik van pijnstillers voorkomen, stellen Italiaanse onderzoekers.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van Messina vergeleek het gebruik van vitamine D-supplementen met placebopillen bij 40 vrouwen tussen de 18 en 40. Bij alle vrouwen was sprake van dysmenorroe, een pijnlijke menstruatie. Naast de pijn, hadden de vrouwen ook last van misselijkheid, overgeven, diarree en slaapproblemen.

Onderzoek

Voor het onderzoek namen de vrouwen eenmalig een pil, vijf dagen voor het begin van hun cyclus. "We zagen een significante verminderingen in pijn in de vitamine D-groep tijdens de twee maanden van de studie", vertelt onderzoeker Antonino Lasco. De vrouwen die vitamine D slikten namen ook beduidend minder pijnstillers.

Dosis

De dosis vitamine D was echter erg hoog: 300.000 internationale eenheden (IE). De IE is maat voor de hoeveelheid van een stof gebaseerd op het effect. De exacte definitie verschilt van stof tot stof. Bij vitamine D komt 40 IE overeen met 1 microgram.

In Nederland is 50 microgram de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dat komt overeen met 2000 IE. In een periode van twee maanden (zoals in het onderzoek) zou dit dus maximaal 120.000 IE mogen zijn.

Veilig

Het is niet de bedoeling dat vrouwen nu meteen massaal vitamine D gaan slikken om de pijn van menstruaties te verminderen. Het onderzoek is een beginpunt. Het is onduidelijk of een enkele dosis voldoende is, of en hoe vaak de dosis herhaald moeten worden en of de dosis veilig is. De lange termijneffecten zijn ook nog onbekend.