NIJMEGEN - Bloedarmoede kun je bestrijden met extra ijzer in de voeding. Maar bij kinderen in ontwikkelingslanden kan dat ook tot een grotere kans op infectieziekte leiden.

Onderzoekers van het UMC St Radboud zochten uit hoe dat komt en publiceren hun eerste resultaten in PLoS ONE.

Afrikaanse kinderen hebben vaak bloedarmoede door ijzergebrek. Extra ijzer toedienen helpt, maar veroorzaakt ook meer infectieziekten, zoals malaria en bacteriële infecties.

"Wordt extra ijzer gegeven, dan kan salmonella in de darm harder gaan groeien. Die groei gaat gedeeltelijk ten koste van gezonde bacteriepopulaties in de darm, die wat terrein verliezen”, zegt onderzoeker in opleiding Guus Kortman.

Breekijzer

Groei alléén is echter niet voldoende voor het veroorzaken van een infectie. Een bacterie moet ook hechten aan de darmwand en tussen darmcellen door het lichaam in kunnen kruipen om zo een infectie te veroorzaken.

Kortman: "Wij hebben nu aangetoond dat salmonella, maar ook andere ziekteverwekkers, dit inderdaad beter kunnen als ze extra ijzer krijgen. In onze laboratoriummodellen zijn ze net iets beter in staat om darmwandcellen te beschadigen, aan die cellen te hechten en er tussendoor te kruipen. Ze gebruiken ijzer als breekijzer."
 
Darmflora

Het artikel maakt duidelijk dat extra ijzer leidt tot een meer schadelijkere, ziekmakende vorm van salmonella en andere darmbacteriën. Tjalsma: "IJzersuppletie kan inderdaad zorgen voor een verschuiving naar een meer ziekmakende darmflora. Dat is nog geen bewijs dat het tot meer infectieziekten leidt, maar het is wel een interessant aanknopingspunt voor verder onderzoek", Harold Tjalsma, onderzoeker op de afdeling laboratoriumgeneeskunde van het UMC St Radboud.