Geneesmiddel stelt botpijn bij kanker uit

BAARN - Het optreden van botcomplicaties bij patiënten met kanker kan worden uitgesteld met een geneesmiddel. Gemiddeld met zo'n acht maanden.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van AMGEN.

Het skelet is een van de meest voorkomende plekken voor uitzaaiingen bij kanker. Patiënten met vergevorderde borst - of prostaatkanker krijgen in 60 tot 75 procent van de gevallen met botmetastasen (uitzaaiingen) te maken. Patiënten met longkanker in ongeveer 40 procent van de gevallen.

Uitzaaiingen van de tumor in het skelet maken de botten broos: de cellen van het skelet vernieuwen zich niet meer voldoende. Hierdoor kunnen botcomplicaties ontstaan.

Botcomplicaties

Eén van de eerste symptomen die patiënten met uitgezaaide kanker naar de botten ondervinden is botpijn, vooral ’s nachts.

Deze botpijn kan heel hevig zijn en moet vaak bestreden worden met krachtige pijnstillers, zoals morfine, of met bestraling op het bot. Ook kan het bot op de plaats van de uitzaaiing verzwakken, waardoor het kan breken .

Eiwit

De wetenschappers van AMGEN hebben ontdekt dat een eiwit, RANK Ligand, de botafbraak stimuleert. Door het eiwit te remmen met een medicijn, denosumab, kan de afbraak van botcellen worden tegengegaan.

Het medicijn is getest bij 5.700 patiënten. Daaruit bleek dat de behandeling het optreden van een botcomplicatie uitstelde met gemiddeld 8,2 maanden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie