BAARN - Vrouwen die veel citrusvruchten eten, lopen een kleiner risico op het krijgen van een beroerte. Dit blijkt uit onderzoek van de University of East Anglia.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de Nurse's Health Study, waarin bijna 70.000 vrouwen 14 jaar lang elke 4 jaar enquêtes invulden over hun eetgewoonten en gezondheid.

Vrouwen die veel grapefruits en sinaasappels aten of het sap ervan dronken, bleken 19 procent minder kans te hebben op een beroerte.

Flavonolen

De flavonolen (een antioxidant) in het fruit zorgen waarschijnlijk voor het gezonde effect. "Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen een grote consumptie van fruit, groenten en vitamine C en een verlaagd risico op een beroerte. We denken dat flavonolen bescherming bieden door een ontstekkingsremmend effect en het verbeteren van de bloedvaten", zegt Aedín Cassidy.

Appels en peren

Uit een eerdere studie bleek al dat witte vruchten, zoals appels en peren, het risico op een beroerte verkleinen. Er is nader onderzoek nodig om het effect van flavonoïden te bevestigen en erachter te komen waarom ze een beschermende werking hebben.