AMSTERDAM - Problemen met het juiste gebruik van condooms, zoals het niet gedurende de hele vrijpartij dragen of het verkeerd om doen, komen veel voor.

Een grote verzameling van onderzoeken naar het gebruik van condooms, is deze week gepubliceerd in een speciaal themanummer van het tijdschrift Sexual Health rond het Condom Use Research Team, ofwel CURT.

De verschillende onderzoeken laten een beeld rond problemen bij condoomgebruik over de hele wereld zien, zoals namaakcondooms in China, het gebruik van vrouwencondooms in Zuid-Afrika en safe-seksgedrag bij Amerikaanse volwassenen.

Daarnaast wordt niet alleen duidelijk wat voor fouten er gemaakt worden met het gebruik van condooms, maar ook wat voor factoren van belang zijn voor het stimuleren van condoomgebruik en de bevordering van het gebruik van het vrouwencondoom.

Fouten

De onderzoekers van CURT stellen verder dat het, om het aantal ongewenste zwangerschappen te verminderen en om het verspreiden van SOA's zoals HIV te voorkomen, essentieel is om het gat te dichten tussen hoe een condoom idealiter te gebruiken en de fouten die veel voorkomen bij condoomgebruik.

Veel voorkomende fouten zijn bijvoorbeeld het te laat omdoen van een condoom, niet ver genoeg afrollen of lucht in het topje van het condoom, waardoor deze kan knappen.

Onderhandelen

"We onderschatten chronisch hoe moeilijk het gebruik van een condoom kan zijn," zegt Crosby. "Het gaat om het gebruik van het condoom, onderhandelen met de partner over een condoom, seks en dat allemaal tegelijkertijd.

Er is een complexe driehoek tussen seks, condoomgebruik en de partner die constant in de gaten moet worden gehouden door de condoomgebruiker."

Daarnaast zijn condooms goedkoop als ze vergeleken worden met dure HIV- en AIDS-medicijnen, die meestal onbereikbaar zijn voor de mensen die ze het nodig hebben.

Aids

"Ook lijkt er gedacht te worden dat aids aan het verdwijnen is. Dat is niet zo, in de VS constateren we weer steeds meer gevallen," zegt Richard Crosby, lid van het CURT-team.

"Voor het oplossen van de epidemie blijven we naar artsen kijken, terwijl het voorkomen van infectieziekten nou juist de moderne oplossing is: voorkomen is beter dan genezen."

"Condooms zijn in die zin het vaccin waarop we wachten," aldus Crosby.
Ook moet openlijk spreken over alle zaken die met seks te maken hebben, zoals sperma en erecties, ervoor zorgen dat schaamte en ongemakkelijkheid de wereld uit geholpen worden.