BAARN - Vrouwen met een geschiedenis van endometriose lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van drie soorten eierstokkanker.

Dat schrijven onderzoekers in Lancet Oncology.

Verschillende kleine studies toonden al een verband tussen endometriose en epitheliale eierstokkanker. Dit is de meest voorkomende vorm van eierstokkanker (80 tot 90 procent van alle tumoren). De tumor ontstaat uit de buitenste laag van de eierstok, het epitheel.

Het onderzoek, onder leiding van Celeste Leigh Pearce van de University of Southern California, bevestigt nu deze kleine onderzoeken op grotere schaal. "Dankzij deze ontdekking kunnen we vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker beter identificeren."

Studies

Samen met haar collega's bestudeerde Leigh Pearce de gegevens van 13 eerder uitgevoerde studies. Deze onderzoeken omvatten gezamelijk de gegevens van 23000 vrouwen. Vervolgens berekenden ze het verband tussen endometriose en vijf verschillende vormen van eierstokkanker. Bij drie vormen was er sprake van een verhoogd risico.

Op basis van de resultaten schatten de onderzoekers dat endometriose het risico op het zogenaamde clear-cell carcinoom verdrievoudigd en het risico op een endometriode tumor verdubbeld.

Risico

Daarnaast vonden de onderzoekers voor het eerst dat ook het risico op een laag sereuze tumor twee keer zo hoog is bij vrouwen met een geschiedenis van endometriose.

Leigh Pearce: "Hoewel de verbanden tussen endometriose en eierstokkanker sterk zijn, ontwikkelen de meeste vrouwen met endometriose geen eierstokkanker. Toch moeten zorgverleners zich bewust zijn van het verhoogde risico."